...

Over

Ik ben Saskia, 27 jaar. Ik heb gestudeerd in Nijmegen, en heb een tijd in Parijs gewoond.

Het atrium septum defect is de meest voorkomende aangeboren hartafwijking op volwassen leeftijd. Het wordt bovendien vaak dan pas ontdekt, omdat een ASD gedurende de kinderleeftijd vaak geen klachten of symptomen veroorzaakt.
Bij ASD is er een gaatje tussen de linker- en rechterboezems van het hart. Voor de geboorte is er tussen de linker en rechter boezem van het hart altijd een opening, dit is nodig omdat de baby op dat moment nog niet zelf ademhaalt, en er op deze manier dus zuurstofrijk bloed naar alle delen van het lichaam kan stromen. Dit gebeurt via de navelstreng vanaf de placenta.
Normaal gesproken sluit na de bevalling de opening volledig af. Soms sluit het gaatje echter niet volledig. Door de opening kan het bloed van de ene boezem naar de andere stromen. Na de geboorte is de druk het hoogst in de linkerboezem, vandaar dat het bloed dus naar de rechterboezem stroomt. Vanaf hier stroomt het naar de longen waar zuurstof wordt opgenomen, daarna stroomt het zuurstofrijke bloed naar de linkerboezem. Een gedeelte van dit bloed zal wederom de route via de rechterboezem naar de longen volgen, terwijl het reeds zuurstofrijk bloed betreft. Zuurstof dat wel is opgehaald, maar niet door het lichaam wordt gebruikt.

Dit leidt tot een onnodige overbelasting van het hart, vooral voor de rechterboezem en de rechterkamer. Deze passen zich aan om die extra bloedstroom aan te kunnen, en zullen gaan groeien. Dit werkt zo goed, dat er veel mensen zijn die tientallen jaren niets in de gaten hebben. Op de lange duur krijgen de rechterboezem en de rechterkamer toch last van de continue overbelasting. Hierdoor zal er een verminderd inspanningsniveau optreden van de patiënt.
Atrium Septum Defect
Atrium Septum Defect
Behandeling

Bij de meeste kinderen zal een herkend ASD gesloten worden voor het kind de volwassen leeftijd bereikt. Een klein ASD wordt niet behandeld. Sluiting van een ASD op jonge leeftijd,onder 25 jaar, betekent een normale levensverwachting en voorkomt pulmonale hypertensie (te hoge bloeddruk in de longen), falen van de rechterkamer. De operatiemortaliteit is zeer laag (kleiner dan 1%) en er zijn weinig complicaties. Sommige ASD’s kunnen met een soort afsluiter (‘parapluutje’) worden behandeld, die wordt geplaatst tijdens een hartcatheterisatie. Wel kunnen bij deze patiënten op oudere leeftijd tekenen van hartritmestoornissen ontstaan.